-3 ekor ikan kerisi
-4/5 ulas bawang putih,
-2 biji lada hidup / 6 biji cili padi
-4 keping asam keping (saiz sederhana)
-1 inci lengkuas
-1 cm kunyit
-Garam
( sukatan bahan adalah mengikut citarasa )
Cara:
-Ikan dibersihkan tanpa perlu dikelar.
-Bawang boleh dihiris dua atau dimasukkan sebiji-sebiji. Begitu juga lada hidup, asam keping dan kunyit.
-Ikan dibersihkan tanpa perlu dikelar.
-Bawang boleh dihiris dua atau dimasukkan sebiji-sebiji. Begitu juga lada hidup, asam keping dan kunyit.
-Lengkuas diketuk sedikit.
-Sediakan periuk yang sesuai dengan saiz ikan.
-Sediakan periuk yang sesuai dengan saiz ikan.
-Masukkan air dan campurkan semua bahan-bahan tadi.
-Kemudian bolehlah dimasukkan garam.
-Tunggu sehingga ikan masak dan tutup api dan hidangkan.
selamat mencuba.. :)
No comments:
Post a Comment