-250 g tepung beras
-250 g tepung gandum
-1/2 cawan gula pasir
-2 cawan air
-1 1/2 cawan gula apong (gula melaka)
-Minyak yang banyak untuk menggoreng
-Sedikit garam
Cara :
-Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama.
-Masukkan gula pasir dan gaulkan.
-Larutkan gula apong dan garam dengan air.
-Larutkan gula apong dan garam dengan air.
-Masukkan ke dalam adunan tepung. Adunkan. Biarkan 30 minit.
-Panaskan minyak dengan api yang kecil.
-Panaskan minyak dengan api yang kecil.
-Canai adunan tepung dan terapkan bentuk kuih peneram (acuan ada jual).
-Goreng hingga timbul dan sentiasa balik-balikkan utk masak sekata.
NOTE : kalau masa nak menerap tu adunan melekat, taburkan sedikit tepung gandum pada tempat mencanai, acuan dan tangan. selamat mencuba.. :)
No comments:
Post a Comment