- 2 cawan tepung gandum
- 3 cawan gula kastor
- 1 cawan serbuk coklat
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak
- 3 biji telur ayam
- 1 cawan air panas
- coklat masakan
Cara-cara
- Mula-mula, campurkan ke semua bahan kering, ayakkan.
- Next, masukkan susu cair, minyak and telur. Kacau sehingga adunan menjadi sebati.
- Sementara itu, panaskan air di dalam pengukus.
- Masukkan pula air panas sebagai bahan terakhir ke dalam adunan tadi. kacau hingga betul-betul sebati.
- Sapukan minyak/marjerin di sekeliling loyang, kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan tersebut.
- Apabila air kukusan sudah mendidih, letakkan loyang.
- Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
- Topping: cairkan coklat masakan dgn mggunakan cra double-boiler.
- Sejukkan kek. Setelah sejuk, tuang coklat yang telah dicairkan sebentar tadi ke atas kek kemudian hias kek sesuka hati.
- Sedia untuk dimakan. Selamat mencuba. :)
No comments:
Post a Comment