Sunday 12 February 2012

Resepi : Kek Coklat Basah


  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 cawan gula kastor
  • 1 cawan serbuk coklat
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak
  • 3 biji telur ayam
  • 1 cawan air panas
  • coklat masakan
Cara-cara
  1. Mula-mula, campurkan ke semua bahan kering, ayakkan.
  2. Next, masukkan susu cair, minyak and telur. Kacau sehingga adunan menjadi sebati.
  3. Sementara itu, panaskan air di dalam pengukus.
  4. Masukkan pula air panas sebagai bahan terakhir ke dalam adunan tadi. kacau hingga betul-betul sebati.
  5. Sapukan minyak/marjerin di sekeliling loyang, kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan tersebut.
  6. Apabila air kukusan sudah mendidih, letakkan loyang.
  7. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
  8. Topping: cairkan coklat masakan dgn mggunakan cra double-boiler.
  9. Sejukkan kek. Setelah sejuk, tuang coklat yang telah dicairkan sebentar tadi ke atas kek kemudian hias kek sesuka hati.
  10. Sedia untuk dimakan. Selamat mencuba. :)



TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA. JANGAN LUPA FOLLOW DAN DATANG LAGI !!! ^.^)Y

No comments:

Post a Comment